top of page
Baby spelen met bouwstenen
CIK-met-KeG.jpg
Kinderdagverblijf
Logo Centrum voor Ambulante Revalidatie Deinze
Inclusieve Opvang
CIK-met-KeG.jpg
lerend netwerk.jpg

Inclusieve opvang

Het kinderdagverblijf De Elfjes is gegroeid vanuit het Centrum voor Ambulante Revalidatie (CAR) Ter Kouter. Deze dienst is sinds jaren gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van jonge ontwikkelingsgestoorde kinderen. Om de behandeling van ontwikkelingsvertraagde en ontwikkelingsgestoorde baby’s en peuters te optimaliseren was er nood aan opvang voor deze kinderen. 

 

Het levensritme van baby’s en peuters laat immers niet toe de therapie op vaste tijdstippen te programmeren. Als kinderen in de opvang aanwezig zijn kan de therapie gebeuren op momenten dat het kind voldoende alert is, of bijvoorbeeld eetbegeleiding kan gebeuren op de eetmomenten.  

 

In 1997 werd er gestart als P.O.I. (particuliere opvanginstelling).  7 kinderen met een ontwikkelingsstoornis werden tijdens de voormiddag opgevangen.  Tijdens deze fase werden nog geen normaal ontwikkelende kinderen opgevangen.  M.a.w. het was nog geen inclusieproject.  Op maat werd er therapie aangeboden door therapeuten van het revalidatiecentrum.

 

Sinds 1999 wordt De Elfjes gesubsidieerd door Kind & Gezin als kinderdagverblijf voor 23 kinderen.  Deze opvang gebeurde toen in container lokalen.  Dit was de start van de inclusieve opvang.  Kinderen met een ontwikkelingsstoornis en kinderen met een normale ontwikkeling worden samen opgevangen.

 

De opstart van het kinderdagverblijf is mogelijk gemaakt door de steun van de Lions Club van Deinze.   Ze stonden mee aan de wieg van De Elfjes en ze hebben de eerste jaren ook mee geparticipeerd in het bestuur.   We blijven de Lions Club Deinze hier erkentelijk voor.  Zij hielpen daadwerkelijk onze droom van inclusieve kinderopvang mee realiseren.

 

In 2006 konden we onze capaciteit uitbreiden naar 28 kinderen.  Door een aanpassing van de reglementering kunnen we momenteel maximaal 31 kinderen opvangen. We kregen een erkenning voor 8 structurele plaatsen voor kinderen met specifieke zorgbehoeften. 

bottom of page